Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

5 hardnekkige misverstanden over dividend

Geplaatst op: 25-08-2019, 13:37:12

Het escalerende handelsconflict tussen de VS en China, de naderende Brexit, afzwakkende groeicijfers… Beleggers worden geconfronteerd met veel onzekerheden.

Wie enige stabiliteit wil, kan zijn toevlucht zoeken tot aandelen van bedrijven die relatief veel dividend uitkeren. Het rendement op een aandelenbelegging bestaat immers niet alleen uit een eventuele koerswinst, maar ook uit winstuitkeringen van bedrijven.

Dividendbetalingen zijn historisch gezien minder volatiel dan beurskoersen. Dat maakt aandelen met een relatief hoog dividendrendement extra aantrekkelijk voor beleggers die inkomen uit hun beleggingen willen genereren; bijvoorbeeld om hun pensioen mee aan te vullen.

Stabiele bedrijven

Een ander voordeel van aandelen met een hoog dividendrendement  is dat het vaak gaat om stabiele bedrijven. Ondernemingen die standaard een deel van hun winst reserveren voor hun aandeelhouders, komen minder snel in de verleiding om ongewisse avonturen aan te gaan, zoals een peperdure overname of een investering in een risicovol project.

De AEX-index telt momenteel dertien bedrijven met een dividendrendement dat de inflatie van 2,5% overstijgt. Tien daarvan, waaronder Shell, ABN Amro en ING, hebben zelfs een dividendrendement van meer dan 4%.

Er bestaan wel de nodige misverstanden over dividend. We zetten er een paar voor je op een rij.

Misverstand 1: dividend is een garantie

Ondernemingen die de reputatie hebben van een stabiel rendement, zullen hun best doen om de dividendbetalingen in tact te laten. Immers, als een bedrijf in een mager jaar toch dividend blijft uitkeren, geeft het impliciet de boodschap dat de dip in zijn ogen slechts tijdelijk is. Gaat het dividend daarentegen omlaag of wordt het zelfs gepasseerd, dan voorziet het bedrijf waarschijnlijk nog meer magere jaren. De kans is groot dat dan veel beleggers het aandeel de rug toe keren.

Laat je echter niet in slaap sussen door een hoog dividendrendement. Dat een bedrijf in het verleden veel dividend uitkeerde is geen garantie dat dit in de toekomst wordt voortgezet.

Misverstand 2: Een hoog dividendrendement is altijd een goed teken

Het dividendrendement is een mooie maatstaf om fondsen met elkaar te vergelijken. Dit cijfer geeft de verhouding weer tussen de winstuitkering en de beurskoers. Als een bedrijf bijvoorbeeld per aandeel 1 euro dividend uitkeert, bij een beurskoers van 10 euro, bedraagt het dividendrendement 10%.

Een hoog dividendrendement oogt gunstig. Maar kan misleidend zijn. Het dividendrendement is namelijk een verhoudingsgetal. Het dividendrendement kan niet alleen toenemen omdat het bedrijf guller is, maar ook omdat de beurskoers een flinke optater heeft gekregen.

Staar je daarom niet blind op één getalletje, maar let ook op of het een solide bedrijf is.

En houd ook de spreiding van je portefeuille in de gaten. Sommige sectoren staan bekend als gulle dividendbetalers. Als je veel van deze aandelen inslaat, ontstaat al snel een eenzijdige portefeuille, met alle risico's van dien.

Misverstand 3: Een bedrijf dat veel dividend uitkeert is altijd sterk

Het is te kort door de bocht om een bedrijf dat dividend uitkeert automatisch als sterk te betitelen. Er zijn bedrijven die een ‘whatever it takes’ doen om toch dividend te kunnen blijven uitkeren en die beleggers daarbij soms op het verkeerde been kunnen zetten.

Een berucht historisch voorbeeld is de Britse bank Northern Rock, die tijdens de crisis tot de laatste snik geld doorsluisde naar zijn aandeelhouders, maar niet aan nationalisatie ontkwam. Het is daarom altijd verstandig de financiële positie van een bedrijf niet uit het oog te verliezen.

Misverstand 4: Superdividend is een gunstig signaal

Er bestaan twee vormen van dividend: regulier dividend, dat periodiek wordt uitgekeerd en speciaal dividend, dat bijvoorbeeld in jaren van uitzonderlijke winst of na verkoop van een bedrijfsonderdeel wordt betaald.

Uitkering van een superdividend kan als een positief teken worden beschouwd: het bedrijf keert het geld liever uit aan de aandeelhouders dan dat het kiest voor een riskante investering of overhaaste overname.

Maar het kan ook worden gezien als een teken van zwakte: blijkbaar zijn er geen mooie kansen voor een overname of een goede investering en is de rek er een beetje uit.

Misverstand 5: ... of juist een teken van armoede

Hoewel uitbetalen van veel dividend kan duiden op een gebrek aan kansen of ambitie, is ook dat te zwart-wit. Er zijn bijvoorbeeld ook ondernemingen die het geld twee kanten laten uit rollen. Een mooi voorbeeld is Apple, waar het geld tegen de plinten op klotst. Dit bedrijf investeert flink in onderzoek en ontwikkeling, maar reserveert ook een deel van de winst voor de trouwe aandeelhouder.

Bron: bijdrage van Jasperien van Weerdt van 19 augustus 2019 op www.iexgeld.nl

Ga terug naar de vorige pagina